Sammen om en
god sag med god smag

 

Ukraine har brug for hjælp. Derfor har Coop indledt et samarbejde med ukrainske producenter af kvalitetsvarer. Efter at have sendt lastbiler med nødhjælp til Ukraine tager vi nu også imod lastbiler med varer fra Ukraine, som har stolte traditioner for produktion af alt lige fra korn til vin. Når vi sælger disse varer, og du køber dem, er vi sammen om en god sag og masser af god smag.

 

Se et udpluk af de varer, som lige nu fås i Coops butikker og på Coop.dk/MAD nedenfor. Udvalget kan variere fra butik til butik og gælder så længe lager haves.

Sammen om en
god sag med god smag

 

Ukraine har brug for hjælp. Derfor har Coop indledt et samarbejde med ukrainske producenter af kvalitetsvarer. Efter at have sendt lastbiler med nødhjælp til Ukraine tager vi nu også imod lastbiler med varer fra Ukraine, som har stolte traditioner for produktion af alt lige fra korn til vin. Når vi sælger disse varer, og du køber dem, er vi sammen om en god sag og masser af god smag.

 

Se et udpluk af de varer, som lige nu fås i Coops butikker og på Coop.dk/MAD nedenfor. Udvalget kan variere fra butik til butik og gælder så længe lager haves.

Shabo

Den ukrainske vinproducent Shabo ligger på nordkysten af Sortehavet nær Odessa. Det er et område med stolte traditioner, for der er produceret vin i årtusinder. Shabos vine er på internationale druer som cabernet sauvignon og chardonnay og har vundet mange priser hos bl.a. Decanter Wine Awards og Mundus Vini. Shabo producerer bl.a. også mousserende vin efter både champagne- og charmatmetoden.

Chernigivske

Bryggeriet Chernigiv i den nordøstlige del af landet står bag Chernigivske, som er den mest populære øl i Ukraine. Desværre ligger bryggeriet i et midlertidigt besat område og er derfor pt. lukket ned.  Derfor har bryggeriet indgået et samarbejde med bryggerimastodonten AB Inbev, så Chernigivske nu brygges på tre bryggerier i Vesteuropa. Samarbejdet er et non-profit initiativ. Ingen tjener på øllen, og alt overskud går ubeskåret til nødhjælp til Ukraine, som minimum er garanteret 5 mio. $.  I Danmark fås Chernigivske kun hos Coop.

”Danish consumers will be able to taste high-quality eco-friendly products grown on the generous Ukrainian land. Ukrainian manufacturers continue to do business, despite the unprecedented challenges caused by the war. Therefore, I hope that the Danish-Ukrainian partnership that has been started will develop more and more actively, contributing both to the support of Ukrainian agriculture and to introduce Ukraine to the Danes through groceries.”

Mykhailo Vydoinyk, Ukraines ambassadør

Lukas

Lukas Manufacturing & Trading Company er en familievirksomhed fra 1930’erne. I begyndelsen producerede fabrikken kun 100 kg konfekture, müslibarer og kager om dagen. I dag er det 100 tons om dagen med et sortiment på mere end 100 varer. Lukas’ produkter er kendt i mere end 50 lande, og det er i dag 5. generation, som har fabrikken.

Old Dutch

Mejeriet «Dubnomoloko» ligger i Dubno i Rivne-regionen. Det er en moderne fabrik, der producerer mere end 20 millioner kilo ost om året i mange forskellige og lækre varianter. OLD DUTCH er en fast modnet ost, som er inspireret af stolte hollandske traditioner. Osten lagrer på træhylder og giver Old Dutch en mild og rund smag.

I begyndelsen sendte vi lastbiler med nødhjælp til Ukraine. Nu kan lastbilerne køre den anden vej med ukrainske varer – en samhandel som både de og vi kan få glæde af.

Kræn Østergard Nielsen, administrerende direktør i Coop

Happy Flakes

Solsikkeolie er en af Ukraines største eksportvarer, og familiefirmaet Sovarog har traditionelt eksporteret solsikkeolien Happy Flakes til mere end 30 lande i hele verden. Det har krigen imidlertid sat en stopper for. Med Danmark som nyt marked er håbet nu, at arbejdspladser kan bevares, og produktionen kan fortsætte. På den måde kan virksomheden bidrage til styrkelse af Ukraines økonomi.

Darlisad

Darlisad er en familiedrevet virksomhed, der som den første i Ukraine købte friske hindbær til at fryse ned. Det var i 2008, og i dag er Ukraine en af de største producenter af frosne hindbær. Blåbærrene kommer fra skove i Volyn regionen. Husk at frosne bær skal koge i 1 min. inden brug. 

Ukrspyrt

Den ukrainske vodkaproducent Ukrspyrt ligger i byen Lutsk, som har ført en omtumlet tilværelse. Lutsk har både tilhørt Polen, Rusland, Sovjetunionen og nu endelig Ukraine siden uafhængighedserklæringen i 1991. En klassisk opskrift og kompromisløse krav til råmaterialer og det færdige produkt gør denne vodka til det ypperste fra den traditionelle ukrainske vodkaindustri.

Obolon

Obolon er Ukraines største producent af drikkevarer og er kendt for sine kvalitetsprodukter, innovation og ansvarlighed. Som den eneste virksomhed i Østeuropa optræder Obolon på listen over Top 40 drikkevareproducenter i verden. ”Obolon Svitle” og ”Obolon Premium” er to eksempler på Obolons høje kvalitet og gode smag.

Happy Flakes

I Ukraines barske vinterhalvår fylder suppe på menuen. Borscht er den mest kendte, og rødbedesuppen kom på Unesco’s Heritage List i 2022. Under navnet Happy Flakes har Sovarog eksporteret suppe til mere end 30 lande. Det har krigen imidlertid sat en stopper for. Med Danmark som nyt marked er håbet nu, at arbejdspladser kan bevares, og produktionen kan fortsætte. På den måde kan virksomheden bidrage til styrkelse af Ukraines økonomi.

Spørgsmål og svar

Kan man være sikker på, at pengene går direkte til Ukraine?

Ja, vi har købt – og betalt – varerne direkte af de ukrainske producenter.

Hvorfor sælger I ukrainske varer?

Af to grunde:

  1. Det er gode varer af god kvalitet til gode priser. Det er altså varer, der lever op til præcis samme krav, som alle øvrige varer, vi sælger
  2. Vi ønsker at støtte det krigsramte ukrainske folk. Og vi mener, at den bedste måde at støtte andre lande på er gennem handel. De ukrainske virksomheder har hårdt brug for at få solgt deres varer. Der kan vi og vores kunder hjælpe.

Betaler man en overpris for varerne for at yde ekstra støtte?

Nej, man betaler en helt, almindelig konkurrencedygtig pris. Men vi har et enkelt produkt, den gode øl ”Chernigivske” hvor beløbet går ubeskåret til velgørenhed i Ukraine.

Kan man være sikker på, at der er tale om en god kvalitet?

Ja, vi er ikke gået på kompromis med kvaliteten. Ukraine er et af Europas største landbrugslande, det har tusindeår lang tradition for vinproduktion og har top moderne produktionsfaciliteter. Det er varer, der lever op til de krav, vi og vores kunder stiller til varer generelt.

Kan der komme flere ukrainske varer i jeres butikker den kommende tid?

Det kan der. Men det afhænger selvfølgelig af kunderne. Køber de dem, vi tilbyder nu, så vil der komme mere. For mulighederne er store med masser af kvalitetsprodukter til gode priser.

Hvordan har I fundet og købt varerne?

Vi har besøgt Ukraine i flere omgange i løbet af sommeren 2022 og knyttet gode forbindelser – lige som den ukrainske ambassadør i Danmark har været meget behjælpelig med at skabe kontakter og bakke projektet op.