Vi tæller ikke alle ned til det samme

Sammen skal vi gøre en forskel mod ensomhed

Ensomhed har ingen alder. I Danmark er der alt for mange børn, unge, voksne og ældre, som føler sig ensomme. Og problemet er stigende. I glimt kan du måske genkende følelsen, når maven knuger sig sammen, og du kortvarigt føler dig udenfor, overset eller måske helt usynlig? Det er ikke nogen rar følelse, men en følelse som mange har med sig hver eneste dag. Følelsen forstærkes ofte i juletiden. For hjerternes fest er en tid, hvor mennesker, der føler sig ensomme, bliver ekstra opmærksomme på alt det, de ikke er en del af.

Lys[30]
Citat Frida

Højtider er svære tider

Julen er hjerternes fest. For de fleste. Julen er også samvær med familie og venner og hyggelige traditioner som juleklip, gløgg og æbleskiver. For de fleste. For 600.000 danskere er højtider som julen en svær tid, hvor de føler sig isolerede og uden for fællesskaber som julefrokoster, julebag, pynte op til jul og hente juletræ.
December kan føles som en lang fest, man ikke er inviteret med til, hvis man ikke har faste juletraditioner med familie og venner.

Tag med Gorm på tur

Image01

Hvorfor 25 dage på et kalenderlys?

I de fleste familier er kalenderlyset i hele december et dagligt og hyggeligt samlingspunkt. Kalenderlyset er derfor et godt sted at kaste lys på ensomhed, som for mange fylder ekstra meget i den ellers så glade juletid. Den 25. dag på årets kalenderlys symboliserer derfor, at vi ikke alle tæller ned til juleaften. Følelsen af at være ensom er ikke lige til at slippe af med. Men vi kan begynde at sætte ord på ensomhed, som kan være svært at tale om – særligt i juletiden.

Derfor er årets kalenderlys ­– og ikke mindst Rasmus Seebachs sang ­– vigtige samtalestartere i kampen mod ensomhed. Med denne indsats sætter vi fokus på ensomme unge, børn og voksne, og ønsket er, at vi i fællesskab får modet til at sætte ord på de svære følelser og sammen kan være med til at hjælpe flere ud af ensomheden.

Vi forbinder tit kalenderlyset med endnu en hyggelig juletradition, hvor vi tager ud og finder kogler og gran for at lave en smuk juledekoration, som vi kan kigge på hver dag, mens vi tæller ned til jul. Brug juletraditionen, hvor der hygges med gløgg, pebernødder, æbleskiver og gode snakke til at sende en tanke til dem, der kæmper med ensomhed.

”Vi har jævnligt mennesker, der ringer ind for at have én som siger godnat til dem. Som gerne vil ønskes en glædelig jul, fordi der ikke er andre, de kan markere højtiderne med.”

Linda Friis Christoffersen, leder af rådgivningstjenesten, Sct. Nicolai Tjenesten.


Sig du ser mig

I den gode sags tjeneste har sangeren og musikeren Rasmus Seebach skrevet en helt ny julesang, som skal være med til at sætte fokus på ensomhed i Danmark.

”Jeg synes det er hjerteskærende, når mennesker – uanset alder – plages af ensomhed og er flove over at tale om det. Jeg håber og ønsker inderligt, at min sang kan være med til at fjerne fordomme og skabe åbenhed og dialog omkring ensomhed i Danmark.”

Rasmus Seebach

Helt fra start har Rasmus Seebach været en del af denne indsats mod ensomhed blandt danskerne. Sammen med Lars Ankerstjerne og Andreas Sommer har Rasmus Seebach skrevet musik til og sat ord på en af de sværeste følelser, som vi mennesker kan have: Nemlig følelsen af ensomhed og de situationer, hvor den kan opstå.

Når du hører sangen, kan du måske nikke genkendende til disse følelser i dig selv eller hos en, som står dig nært. For mange danskere kan ensomheden være et svært emne at tale om. Med sangen ”Sig du ser mig” opfordrer Rasmus Seebach danskerne til at se hinanden, tænde lys sammen og støtte kampen mod ensomhed og hjælpe dem, der har det svært i julen.

Citat Christian

Sammen er vi mere end hver for sig

I Coop har vi en stolt arv og et forpligtende ansvar over for vores kunder. Coops butikker er ikke som andre supermarkeder, for lige siden de første brugsforeninger åbnede for 156 år siden har vi passet godt på vores kunder, medarbejdere og lokalsamfund.Vi er født ud af andelstanken og har altid troet på fællesskabet og værdien i at være der for hinanden. Hele fundamentet for Coop er sammenhold og fællesskab, der gør Coop til en oprigtig og nærværende ambassadør i kampen mod ensomhed i Danmark.

For mange mennesker er den lokale butik et socialt omdrejningspunkt i hverdagen, og butikkerne binder især mange af de små lokalsamfund sammen. At købe ind kan nemlig også være at købe ind i et fællesskab. Butikker og medarbejdere er faste holdepunkter for kunderne, og det kan have stor betydning for nogle kunder.

I butikken bliver alle set, hørt, lagt mærke til og talt med. Der opstår relationer, der både giver mening for medarbejderne og kunderne. I Coops butikker er der altid tid til en lille snak – og især ved kassen, hvor der er mange hyggelige samtaler. I vores butikker handler det ikke kun om at købe og sælge varer. Det handler om mennesker.

Image06[44]

Din støtte gør en forskel

Årets kalenderlys kan købes i butikkerne fra mandag den 24. oktober og koster 35 kr. 10 kroner går ubeskåret til Folkebevægelsen mod Ensomhed og deres gode initiativ ’Danmark Spiser Sammen’. Fællesskaber opstår nemlig ikke altid af sig selv – vi kan alle sammen gøre noget.

’Danmark Spiser Sammen’ er en årlig og landsdækkende begivenhed i uge 17 (april) og uge 45 (november). Initiativet arbejder for at få mange flere med i fællesskaberne ved bl.a. at fokusere på det gode værtskab lige fra den varme velkomst til et forhåbentligt på gensyn. Det er vigtigt, at alle gæster føler sig set og inkluderet. Mange af Folkebevægelsens medlemsorganisationer benytter ’Danmark Spiser Sammen’ til at invitere indenfor i deres lokale fællesskaber over hele landet. Med donationen får alle de lokale frivillige kræfter en håndsrækning i deres vigtige arbejde med at skabe fællesskaber for alle. Det fortjener de.

For Coop er det livskvalitet at samles om et måltid, og Coop støtter med glæde det gode initiativ. For jo flere, der spiser sammen, jo flere vil opleve det gode fællesskab, som får maden til at smage endnu bedre og humøret til at stige.

Folkebevægelsen mod Ensomhed

Folkebevægelsen mod Ensomhed blev stiftet i 2014 som en platform for alle, som arbejder med ensomhed og fællesskaber. I dag er der næsten 100 aktører, som arbejder med aftabuisering af ensomhed, finansierer analyser og undersøgelser for at skaffe ny viden. Folkebevægelsen mod Ensomhed står også bag konferencer og ikke mindst Danmark Spiser Sammen.

Visionen er, at ingen i Danmark skal rammes af alvorlig ensomhed. Røde Kors, ÆldreSagen, Hjerteforeningen, Fonden for Socialt Ansvar og Startlinjen er blandt folkebevægelsens samarbejdspartnere.

Image02

Hvad er ensomhed?

Ensomhed er en følelse, de fleste af os kender. Alligevel er det sjældent vi snakker åbent om emnet, da det opfattes som et tabu, som kun få taler om. Det kan føles skamfuldt at fortælle, at man føler sig ensom, og det gør kun følelsen endnu værre, fordi man ikke kan komme ud med sine tanker.

Ensomhed er, når du ikke har nogen eller alt for få, der er tætte på dig og dit liv. Du kan både føle dig ensom, når du er alene ­– og ensom sammen med andre. At føle sig ensom er ikke det samme som at være alene. At være alene kan både være positivt og negativt. Selvvalgt og ikke selvvalgt.

Ensomhedsfølelsen er aldrig noget du aktivt tilvælger, som en hjemmeaften, hvor du er alene og eksempelvis hygger med en god bog eller din favoritserie, ville være.  At føle sig ensom eller isoleret fra andre er aldrig positivt og aldrig selvvalgt.

Image03

Hvilke konsekvenser har ensomhed?

Kortvarig ensomhed er en naturlig og ufarlig del af livet, mens langvarig ensomhed har store konsekvenser for trivsel og sundhed. Der er sammenhæng mellem ensomhed og andre psykiske tilstande, f.eks. angst, depression og selvskade. En mand, der oplever svær ensomhed over en lang periode, lever næsten 9 år kortere end en mand, der ikke føler sig isoleret fra sine bekendte. Det har altså store konsekvenser for den enkelte at føle sig uden for fællesskaberne og mangle nære venner. Når mennesker ikke trives, koster det også samfundet.

Ifølge Sundhedsstyrelsen koster ensomhed samfundet over 8 mia. kr. i ekstra årlige omkostninger til behandling og pleje samt tabt produktion. Der er f.eks. årligt 400.000 ekstra lægekontakter fra medmennesker, der føler sig ensomme. Det svarer til over 1.000 henvendelser hver eneste dag.

Image05

Hvordan behandler man ensomhed?

Du er ikke alene om at føle dig ensom. Føler du dig ensom, skal du huske at der er mange, der har det som dig. Lad dig inspirere til at handle på din følelse og få hjælp til at komme af med ensomhedsfølelsen.

  • Sig følelsen højt til dig selv. Så er det lettere at gøre noget ved problemet.
  • Husk dig selv på, at du ikke er forkert. Mange oplever det samme som dig.
  • Saml mod til at sige, hvordan du har det til en anden.
  • Saml mod til at være opsøgende. Tænk over, hvad der interesserer dig og opsøg fællesskaber, som har fokus på din interesse. Og husk, nogle initiativer ender blindt – for alle mennesker.
  • Vær noget for andre. Bliv frivillig et sted med en sund kultur.
  • Har du følt dig ensom længe, så søg råd og hjælp i telefonrådgivninger, foreninger med fokus på ensomhed, hos din læge, på nettet eller eventuelt en psykolog.

Image04

Ræk ud og gør en forskel

Vi kan alle være med til at bekæmpe ensomhed. Det kan du også. Bliv inspireret her:

  • Tal om ensomhed: At det er en naturlig følelse, som ingen skal føle skam over at opleve.
  • Se de mennesker, der er omkring dig. Kig folk i øjnene og hils, husk specielt de nye og de stille.
  • Tag initiativ til nye relationer og gør fællesskaber, du er med i, mere åbne.
  • Spørg og inviter to gange. Vi kan alle komme til at sige nej tak til en invitation og så fortryde bagefter.
  • Bliv frivillig og gør en forskel i et af de mange tilbud til mennesker, der savner fællesskaber.

Mød os på sociale medier

Du kan følge Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen og vores samarbejdspartnere på Facebook og Instagram for at holde dig opdateret på vores indsats mod ensomhed gennem hele november og december.

      

      

      

           

                     

Kontakt og presse

Ved presserelaterede spørgsmål tag fat i informationsdirektør i Coop Jens Juul Nielsen på jens.juul.nielsen@coop.dk eller på telefon 5159 4468

For spørgsmål vedr. Folkebevægelsen mod Ensomhed eller hvis I som organisation, forening, virksomhed, fond, kommune mv. ønsker at være med i bevægelsen, kan koordinator Majken Lundberg kontaktes på mail folkebevaegelsen@modensomhed.dk eller på telefon 2974 7847.

Salg til virksomheder

Kontakt mig for køb af årets kalenderlys med 25 dage

Thank you
Please provide a valid value for Telefon
Please provide a valid value for Accepter

FAQ

Hvor meget af salget går til Folkebevægelsen mod Ensomhed?

For hvert solgt lys til 35 kr., går de 10 kr. til Folkebevægelsen mod Ensomhed.

Hvor kan jeg købe lyset?

Du kan købe årets kalenderlys i din lokale SuperBrugsen, Kvickly og Dagli'Brugsen.

Hvem står bag denne indsats?

Det er Coop i et tæt samarbejde med Folkebevægelsen mod Ensomhed og Rasmus Seebach, der står bag indsatsen.

Hvorfor 25 dage på lyset?

De 25 dage symboliserer, at vi ikke alle tæller ned til det samme. Nogen tæller ned til juleaften – og andre til julen er overstået.

Hvor mange føler sig ensomme i Danmark?

Næsten 600.000 voksne danskere og et ukendt antal børn følte sig i 2021 svært ensomme. Fire år før var der 380.000 voksne, der oplevede svær ensomhed. En del af det voksende antal kan tilskrives Corona, men langt fra alle. Ensomhed rammer desværre flere og flere.

Hvor kan jeg høre ensomhedssangen?

Du kan høre sangen på alle musikstreamingtjenester og på de videoer, du finder her på 25dagemodensomhed.dk eller du kan lytte til sangen her.

Hvordan kan jeg gøre en forskel?

Du kan købe årets kalenderlys og dermed støtte Folkebevægelsen mod Ensomhed med 10 kr. Men ud over at støtte sagen økonomisk, kan du også vælge at blive frivillig i en forening, der arbejder med ensomhed. Du kan også gøre en forskel i din hverdag, hvor du kan være mere opmærksom på dem, der kunne føle sig ensomme. Et ”hej” eller et ”vil du være med” kan gøre en forskel.

Jeg føler mig ensom. Hvad kan jeg gøre?

Føler du dig ensom, så husk at der er mange, der har det som dig. Har du følt dig ensom længe, så søg råd og hjælp i telefonrådgivninger, foreninger med fokus på ensomhed, hos din læge, på nettet eller eventuelt en psykolog.

Hvorfor er Rasmus Seebach med?

Rasmus Seebach har været med fra starten, fordi han synes, at det er vigtigt at sætte fokus på ensomhed. Han har derfor skrevet en sang i den gode sags tjeneste.

Hvordan kan jeg blive frivillig?

Vil du som organisation, forening, virksomhed, fond, kommune m.m. være med i bevægelsen, kan du kontakte koordinator Majken Lundberg på folkebevaegelsen@modensomhed.dk eller på telefon 29747847. Ønsker du som privatperson at blive frivillig, kan du fx række ud til nogle af Folkebevægelsens medlemsorganisationer som Røde Kors, Ældresagen eller StartLinjen.